Falafel, streetfood stil!

Falafel, vegetarianernes ”go to” streetfood. Vel, sannheten er vel at en god falafel settes pris på av alle. Det er kanskje ikke så rart, for disse friterte bønneballene er utrolig gode, spesielt når de er spekket med friske urter og krydret akkurat riktig.

Hjemme har jeg slitt endel med å få til falafler jeg syntes ble bra. De gikk i oppløsning med en gang jeg la de i en kjele, var deigete i teksturen eller bare utrolig kjedelige. Det hele løste seg da jeg leste meg litt opp, og fant ut at feilen jeg gjorde var knyttet til kikertene jeg brukte.

For, som jeg ofte gjør, brukte jeg kikerter i boks, eller kikerter som jeg hadde vannet ut og kokt møre selv. Da disse ble kjørt i foodprosessoren, ble det en veldig fuktig blanding. Denne fuktigheten måtte jeg kompensere for med kikertmel for å få litt hold i. Dette igjen ga det resultatet jeg beskrev foran – en deigete og lettoppløselig greie som ikke var en falafel.

Så kunsten å lage en falafel med fantastisk tekstur, som har godt hold og lar seg fritere uten at den går i oppløsning, er å bruke ukokte kikerter.

Det du trenger da er tørkede kikerter som du legger 12 timer i vann. Dette puttes i foodprosessoren uten mel som binding, men bare med urter, krydder og løk for smak. Fritèr disse og du vil aldri lage melete og uinteressante falafler igjen.

Bare for å si det med en gang – falaflene blir ikke harde å tygge på selv om kikertene ikke er kokt. Se på det litt som tørket pasta. Når du friterer falaflene blir kikertene kokt al dente.

Til denne retten trenger du:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • 250 g tørkede Kikerter
 • 4 Vårløk, grovkuttet
 • 3 Hvitløksfedd
 • 3 gode Urtekvaster*
 • 2 ts Spisskumin, malt
 • 2 ts Korianderfrø, malt
 • 1 ts Salt
 • Frityrolje, Raps

*Her har jeg brukt en blanding av koriander, persille og mint. Du står fritt til å velge hva du vil bruke av urter.

Steg for steg:

 1. Ha de tørkede kikertene i en bolle og hell godt med vann over. La de stå i minimum 12 timer. Hell av og skyll kikertene godt i kaldt vann før du tørker av vannet i et klede.
 2. Ha alle ingrediensene utenom frityroljen i en foodprosessor og kjør alt til en jevn fin masse. Stopp foodprosessoren i blant for å få med kantene og sørge for at alt blander seg jevnt.
 3. Sett blandingen i kjøleskapet i ca 1 time. Dette er ikke helt nødvendig, men smakene fra urtene og krydderne vil få tid til å utvikle seg i blandingen.
 4. Form boller av blandingen, størrelsen er det du som avgjør. Min preferanse er boller på størrelse med Mozartkuler.

 

Fritering:

Før du starter å fritere gjør klart arbeidsområdet. Det du har bruk for er;

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 1. Tallerken med kjøkkenpapir. Denne legger vi de nyfriterte falaflene på for å la overflødig olje tørke av.
 2. Hullsleiv, til å plukke opp falaflene fra oljen.
 3. Lokk til frityrgryten. Når du friterer, skal alltid lokket til kjelen eller pannen være tilgjengelig. Å legge på lokket er den eneste gode måten å slukke eventuell frityrbrann. Bruk aldri vann.
 4. Termometer. Dette mener jeg er essensielt. Når du friterer, ønsker du at oljen skal holde en stabil temperatur. Termometeret gir deg den kontrollen du trenger.

Når arbeidsområdet er klargjort, varmer du opp oljen til rundt 170°C. Ha i ca 2-3 cm med olje i pannen, jeg bruker så lite olje som mulig og snur heller falaflene underveis i stedet for å lage et stort frityrbad. Juster temperaturen på koketoppen din så den ligger stabil på angitt temperatur.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • Ha falafelene i den varme oljen.
 • Når de har blitt fine og brune på den ene siden snu de og fritèr på den andre siden, det tar ca 4 minutter på den første siden og 3 på den andre.
 • Ta dem opp med hullsleiven og la de renne av seg på tørkepapiret.

Server falaflene. En god hummus og tahinidip står godt til falaflene som en snacks, ha de i pitabrød sammen med en god salat, eller lag en smakfull sommerlig wrap til å ta med på stranden.

Håper det smaker!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s